Stapsgewijze handleiding om een fietsverzekering te begrijpen

In dit artikel willen we u helpen begrijpen waarom het belangrijk is om uw fiets te verzekeren tegen diefstal, vandalisme of verkeersongevallen. Fietsverzekeringen worden steeds populairder in landen met een lange traditie op het gebied van fietsen en woon-werkverkeer, zoals Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Dekkingsomvang fietsverzekering

Diefstal

De eerste en meest voor de hand liggende reden om uw fiets te verzekeren, is diefstal. In 2019, werden alleen al in België dertigduizend fietsen als gestolen gemeld, wat wil zeggen dat het werkelijke aantal fietsendiefstallen veel hoger lag.

Vandalisme

Uw fietsverzekering geeft u dekking voor het geval uw tweewielige buddy wordt vernield. Zelfs als u uw fiets op slot doet met een vergrendelingssysteem van klasse 5 kunt u hem nog steeds zonder zadelpen, zadel of zelfs een wiel aantreffen.

Pechbijstand

Voor elke fietsforens of fietsliefhebber garandeert hun verzekering ook 24/7-pechbijstand. Wanneer de accu van uw elektrische fiets plotseling leeg raakt of een band lek raakt, kunt u er zeker van zijn dat u uw fiets niet naar de dichtstbijzijnde reparatiewerkplaats hoeft te duwen.

Uitsluitingen fietsverzekering

Laten we, nadat we hebben gekeken naar de gebeurtenissen die onder een standaard fietsverzekering vallen, nu aandacht besteden aan enkele belangrijke uitsluitingen.

Rijden onder invloed

U moet weten dat fietsen onder invloed van alcohol, gereguleerde stoffen of bepaalde geneesmiddelen op voorschrift kan leiden tot verkeersongevallen die niet worden gedekt door uw fietsverzekering.

Wettelijke aansprakelijkheid tov derden

Het is belangrijk om te weten dat uw fietsverzekering zich niet uitstrekt tot wettelijke aansprakelijkheid tov derden. Bij een verkeersongeval vergoeden verzekeraars zoals Qover alleen de schade aan uw eigen fiets, maar niet aan een derde partij.

Aparte onderdelen van de fiets gestolen

In de meeste gevallen betalen fietsverzekeraars geen batterijen, zadels of wielen, die los van de fiets gestolen worden. Ze betalen alleen voor verwijderbare onderdelen als ze beschadigd raken door vandalisme.

Fietsen zonder goedgekeurd slotsysteem

Wanneer u zich aanmeldt voor een fietsverzekering, moet u deze altijd vergrendelen aan een vast object met een goedgekeurd sluitsysteem klasse 2 of hoger. Fietsendiefstallen die hebben plaatsgevonden als gevolg van nalatigheid van de eigenaar vallen niet onder de dekking van de verzekeraar.

Als u een professional of een koerier bent

Gebruikt u uw fiets voor geldelijke doeleinden, dan valt uw fiets niet onder de standaard fietsverzekering. Bij Qover-me is uw fiets ook verzekerd als u uw fiets pro gebruikt.

Cosmetische schade

De standaard fietsverzekering dekt doorgaans geen cosmetische schade zoals krassen op het frame of de velgen van uw fiets, schade aan de zadelhoes, enz.

Voor wie is een fietsverzekering bedoeld?

Woont u in België of Nederland, dan is een fietsverzekering waarschijnlijk al een belangrijk onderdeel van uw gezinsbudget. Uw fiets laten verzekeren tegen diefstal, schade of natuurrampen is altijd een goed idee, zeker voor actieve vrouwen van midden dertig die hun fiets gebruiken voor woon-werkverkeer.

In de meeste gevallen is ze een grootstedelijk meisje dat een hekel heeft aan in het openbaar vervoer gepropt te worden en die haar tweewielige metgezel rechtstreeks wil laten verzekeren.

Ouderen uit de rijke buitenwijken die hun fiets meenemen voor een weekendrit met vrienden, moeten ook denken aan het kopen van een verzekering. Uw fiets onderweg repareren kan een hele uitdaging zijn als u ouder bent dan zestig.

Hoeveel kost een fietsverzekering?

De kosten van uw fietsverzekering zijn afhankelijk van de prijs van uw fiets. Heeft u bijvoorbeeld een stadsfiets voor ongeveer 300 euro, dan biedt de Belgische verzekeraar Qover-me twee abonnementen. De basisversie kost slechts 5,43 euro per maand. Het dekt uw fiets tegen diefstal en is inclusief 24/7-pechhulp. Het tweede abonnement kost 7,06 euro per maand. Het biedt ook 24/7-pechhulp, maar dekt uw fiets zowel tegen materiële schade als tegen diefstal.

Conclusie

We hopen dat onze post u heeft geholpen het concept van een fietsverzekering beter te begrijpen. Bij het kiezen van een fietsverzekeraar is het allerbelangrijkste om er een te kiezen die zorgt voor een snelle en gemakkelijke claim afwikkeling.

Insure your bike nowVersichern Sie Ihr Fahrrad jetztAssurer mon véloVerzeker mijn fietsObtener mi presupuesto

Articles liés

Gerelateerde artikelen