Hur man väljer ett bra cykellås

Att ha en cykel som ditt huvudsakliga transportmedel är inte bara bra för din fysiska hälsa utan också viktigt för att hjälpa miljön.

Dessutom är det lika viktigt som det är att cykla att skydda ditt fordon från stöld. Med det stora utbudet av cykellås på marknaden kan det vara ganska svårt att bestämma sig för ett alternativ som är både kostnadseffektivt och praktiskt

Här är några tips att tänka på när du väljer ett bra cykellås:

Notera din plats

  1. Planera en budget
  2. Välj ett lås med bra betyg
  3. Match en typ till dina krav
  4. Välj rätt märke

1. Notera din plats

Det första steget för att välja ett bra cykellås är att ta reda på vilken typ av miljö du behöver det i.

Bor du i en storstad? Cyklar du till en främmande plats? Är du bosatt i ett tätt sammansvetsat samhälle? Om dina svar på att du bor i en storstad var jakande så har din cykel en högre risk att bli stulen eller skadad.

Om du dessutom kommer att lämna din cykel obevakad under långa perioder är det viktigt att överväga alternativ som kan erbjuda säkerhet inom sådana tidsramar.

2. Planera en budget

Beroende på dina säkerhetsbehov kan du behöva lägga en budget på cirka 70 kr för att köpa ett bra cykellås. När du bestämmer dig för vilken typ av lås du ska köpa är det dessutom viktigt att hålla utkik efter cykellås med bra betygsalternativ.

3. Välj ett lås med bra betyg

När du sedan bestämmer dig för att köpa ett cykellås är det viktigt att mäta dess effektivitet med ett standardmetriskt mått. De mest populära metoderna för att bedöma cykellås är Sold Secure- och ART-skalan.

Sold Secure-märket bedömer cykellås enligt standarden guld, silver och brons, där guld har det högsta betyget och brons det lägsta.

Medan ART betygsätter lås på en skala från 1 till 5 stjärnor, ju högre stjärna låset får, desto bättre är det på att skydda din cykel.

För miljöer med lägre risk kan du antingen investera i ett cykellås med Sold Secure Silver-klassificering eller ett med 2 stjärnor på ART skala.

För miljöer med högre risk ska du dock välja ett alternativ som är klassificerat guld av Sold Secure eller ett med minst tre stjärnor enligt ART's standarder.

4. Matcha en typ som motsvarar dina krav

Beroende på dina svar på de tidigare nämnda tipsen kan du matcha ett cykellås till ett som uppfyller dina krav.

För närvarande finns det fyra typer av cykellås, som alla har sina egna för- och nackdelar, så du bestämmer själv vilket som bäst uppfyller dina behov.

  • U-Lock: Om du letar efter ett cykellås som är prisvärt och portabelt är U-Lock det bästa valet. Den enda nackdelen med låset är att det kan vara lite svårt att koppla ihop din cykel med större föremål.
  • Folding Lock: Låset är en lösning som är lätt att använda för att koppla ihop din cykel med större föremål: Den här typen av cykellås är ganska praktisk i längden. Dessutom är det mycket lätt att bära med sig. Nackdelen med fällbara lås är att det kan vara tråkigt att mäta hållbarheten och att det finns ett begränsat utbud av valmöjligheter.
  • Kedellås: I motsats till U-Lock kan kedjelås fästas runt fler föremål. Dessutom erbjuder kedjelås enkel transport. Om du inte är ute efter att pruta på ett cykellås är kedjelås kanske inte det perfekta valet för dig. De är vanligtvis dyra.
  • Kabellås: Många cyklister köper kabellås eftersom de är mycket långa, lätta och oftast billiga. Det bör dock noteras att de flesta stulna cyklar var säkrade med ett kabellås. Därför rankas de mycket lågt när det gäller att faktiskt säkra din cykel.

5. Välj rätt märke

Nu när du har en noggrann lista över dina krav på cykellås är det dags att leta efter ett märke som passar perfekt för dina behov.

Det finns otvivelaktigt hundratals (om inte tusentals) märken för cykellås i vår värld idag och ja, många lovar kvalitet till priset. Men de tre stora märkena för cykellås som har hållit fast vid det påståendet är Abus, Kryptonite och OnGuard.

Och där har du det, din femstegsguide för att avgöra hur man väljer ett bra cykellås.

Insure your bike nowVersichern Sie Ihr Fahrrad jetztAssurer mon véloVerzeker mijn fietsObtener mi presupuesto

Articles liés

Gerelateerde artikelen