Wat moet ik doen als mijn fiets wordt gestolen?

Fietsdiefstal was in 2019 een van de meest voorkomende misdrijven in Nederland. Diverse bronnen bevestigen dat alleen al in Amsterdam meer dan 8.000 fietsbezitters onvrijwillig afscheid namen van hun fietsen.

Volgens Statista.com werden vorig jaar in België 30.296 fietsen als gestolen opgegeven. De populaire Duitse online-editie Berlin.de citeert politierapporten waarin staat dat in 2019 271.500 fietsen in het hele land zijn gestolen.

Dit is wat u moet doen als u merkt dat uw fiets niet meer staat waar u deze voor het laatst geparkeerd had.

  1. Doe aangifte bij de politie binnen de 24 uur
  2. Meld de diefstal zo snel mogelijk bij de verzekeraar
  3. Plaats een foto van uw fiets op sociale mediagroepen van uw stad
  4. Voeg waarschuwingen toe op de populaire tweedehands-marktplaatsen
  5. Als u uw fiets heeft geregistreerd, meld deze dan als gestolen

1. Doe aangifte bij de politie binnen de 24 uur

Het eerste wat u moet doen, is uw fiets binnen 24 uur als gestolen aangeven bij het dichtstbijzijnde politiebureau. In uw melding dient u een gedetailleerde beschrijving van de fiets op te nemen, ten minste één recente foto, evenals alle documenten die uw eigendomsrecht aantonen, zoals een kwitantie, een factuur of een garantie.

Bewaar bij aankoop van een fiets altijd uw kassabon of factuur. Als u een tweedehands fiets van een vriend koopt, moet u een verkoopovereenkomst schrijven om de deal vast te leggen. Als uw fiets is uitgerust met een gps-tracker zoals See.Sense AIR, kan de politie deze gemakkelijk lokaliseren en aan u terugbezorgen.

2. Meld de diefstal zo snel mogelijk bij de verzekeraar

Als u van uw fiets houdt, moet u deze tegen diefstal verzekeren bij een betrouwbare verzekeraar zoals Qover-me. Houd er rekening mee dat u een claim dient in te dienen binnen maximaal 8 dagen nadat het incident zich heeft voorgedaan. Bij aangifte van diefstal wordt u gevraagd de naam en het adres van de verzekeringnemer en het polisnummer op te geven.

U dient samen te werken met de verzekeraar en alle informatie te verstrekken die zij nodig hebben om vast te stellen of de omstandigheid van de fietsdiefstal onder hun polisdekking valt. Ze moeten bijvoorbeeld weten waar uw fiets is gestolen en of deze op de juiste manier is vergrendeld met een hoogwaardig fietsslotsysteem aan een vast object. U moet ook de sleutels van uw slot opsturen.

3. Plaats een foto van uw fiets op sociale mediagroepen van uw stad

Ga naar Facebook en zoek naar groepen in uw stad waar u uw fiets als gestolen kunt aangeven. Een van die groepen is Vélos volés Paris/Banlieue. Als u geluk hebt, kan iemand deze voor u vinden. U kunt ook gewoon een openbare status posten met een foto van uw fiets en uitleggen waar deze is gestolen en wanneer u hebt gemerkt dat deze weg is. Facebook Marketplace staat de verkoop van gestolen items niet toe.

Als een gebruiker uw fiets opmerkt, moet hij een screenshot maken en aangifte doen bij de plaatselijke politie. Het probleem is dat fietsendieven bijna nooit proberen hun buit online te verkopen. Ze gebruiken eerder kleine netwerken van naaste medewerkers om het werk te doen.

4. Voeg waarschuwingen toe op de populaire tweedehands-marktplaatsen

De meeste fietsendieven in België en Frankrijk zijn van het zogenaamde "Incidentele" of "Opportunistische" type. In de regel proberen ze een gestolen fiets zo snel mogelijk te verkopen, dus u moet populaire tweedehands onlinemarkten zoals 2ememain.be en leboncoin.fr bezoeken voor advertenties die uw fiets verkopen.

Als u het geluk hebt uw fiets op zo'n website te spotten, zorg er dan eerst voor dat het 100% uw fiets is die te koop staat en niet een die er op lijkt. Als u absoluut zeker weet dat het uw fiets is, neem dan geen contact op met de verkoper. Maak in plaats daarvan een screenshot van de advertentie en stuur deze naar de politieagent die aan uw zaak werkt.

5. Als u uw fiets heeft geregistreerd, meld deze dan als gestolen

Het probleem met fietstrackers is dat ze meestal "verborgen" zijn onder het zadel, en zelfs de meest naïeve dief zal eraan denken te controleren of er een zit of niet. Als alternatief kiezen fietsliefhebbers in België en Frankrijk ervoor om hun fiets te laten graveren met een unieke code (Bicycode, Paravol, mybike.brussels).

Het primaire doel van die codes is diefstal te ontmoedigen. De Franse Federatie van Fietsgebruikers zegt dat 85.000 fietsen alleen al in Frankrijk met een dergelijke code zijn gegraveerd en dat minder dan 3% daarvan elk jaar als gestolen wordt gemeld. U kan de gestolen fiets aangeven op Bicycode.org, mybike.brussels of Paravol.

Hoe waarschijnlijk is het dat mijn fiets teruggevonden wordt?

Helaas keren de meeste fietsen die jaarlijks in Nederland, België en Duitsland worden gestolen, nooit meer terug naar hun eigenaars. De politie in deze landen slaagt er maar in om ongeveer zeven procent van alle gestolen fietsen op te sporen en in beslag te nemen. 15% van de gestolen fietsen met een fietscode of tracker wordt echter teruggegeven aan de eigenaars.

Insure your bike nowVersichern Sie Ihr Fahrrad jetztAssurer mon véloVerzeker mijn fietsObtener mi presupuesto

Articles liés

Gerelateerde artikelen