Hoe een fietsverzekering vergelijken en kiezen in België?

Met meer dan 31.000 gestolen fietsen per jaar kan een fietsverzekering in België heel nuttig zijn, maar hoe kiest u die? Hieronder leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij het maken van uw vergelijking.

Hoe misleiding vermijden bij het kiezen van een fietsverzekering?

Hier zijn 7 belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de keuze van uw fietsverzekering.

  1. Eigen risico en afschrijving
  2. Uitsluiting tijdens de nacht
  3. Heeft u een specifiek antidiefstalslot nodig?
  4. Professioneel gebruik
  5. Let op het type fiets
  6. Controleer de clausules van uw woningverzekering
  7. De premie

1. Eigen risico en afschrijving

Om het risico op fraude te verminderen, kan de verzekeraar in het geval van een schadeclaim een eigen risico en/of afschrijving van uw fiets toepassen.

Het eigen risico is over het algemeen vrij eenvoudig te begrijpen, bijvoorbeeld wanneer er een eigen risico van 10% wordt toegepast op een fiets van € 3.000, dan krijgt u bij diefstal € 2.700 (dus € 3.000 - € 300) teruggestort.

Het Engelse eigen risico is een soort van voor de klant voordelig eigen risico dat wordt toegepast bij materiële schade. Als het bedrag van de schade lager is dan het Engelse eigen risico, betaalt u voor uw materiële schade. Is het schadebedrag hoger dan het Engelse eigen risico, dan betaalt u niets en betaalt de verzekeraar de volledige reparatie.

Afschrijvingen kunnen in sommige gevallen minder transparant zijn voor de klant en kunnen in combinatie met het eigen risico worden toegepast. In België hanteert de verzekeraar een afschrijving van de waarde van uw fiets van 1% per maand vanaf de 13e maand, maar die begint te lopen vanaf de datum van aankoop van uw fiets, wat betekent dat als uw fiets na 18 maanden wordt gestolen, u het equivalent van een eigen risico van 18% moet betalen!

Bij Qover-me hebben we besloten om een standaard eigen risico van 10% toe te passen in geval van diefstal of totaal verlies en een Engels eigen risico van 10% in geval van herstelbare materiële schade, altijd met een minimum van € 50 en een maximum van € 200. We passen de afschrijving niet toe, wij verzekeren de vervangwaarde van uw fiets.

Laten we een concreet voorbeeld nemen:

U heeft een nieuwe elektrische fiets gekocht voor € 3.000 en deze wordt na 2 jaar gestolen.

  • Bij een verzekeraar die vanaf de 13e maand een afschrijving van 1% toepast, zal u vergoed worden voor € 2.280.
  • Bij Qover-me, krijgt u € 2.800 terug.

2. Uitsluiting tijdens de nacht

Controleer de uitsluitingen, sommige verzekeraars sluiten de diefstal van de fiets tijdens de nacht uit van hun garantie. Bij Qover-me is uw fiets 24 uur per dag, 7 dagen per week, gedekt. U kan zo ruimte vrijmaken in uw kelder en uw fiets buiten stallen, met inachtneming van de maatregelen van het op slot zetten.

3. Heeft u een speciaal antidiefstalslot nodig?

Sommige verzekeraars dwingen u om het beste slot op de markt te nemen, dat vaak zwaar en duur is. Bij Qover-me vragen we een slot dat ofwel FUB- of Sold Secure Silver (of Gold) -gekeurd is, of ART-categorie 2 (of hoger) goedgekeurd is, u vindt er al enkele vanaf € 45. Aarzel niet om uw fietsdealer om advies te vragen, hij zal u graag helpen.

4. Professioneel gebruik

Als u uw fiets voor professioneel gebruik gebruikt, wees dan voorzichtig, want de meeste verzekeringen sluiten professioneel gebruik uit. Met Qover-me kunt u er zeker van zijn dat u gedekt bent, zelf als u op zakenreis bent.

5. Let op het type fiets

Denk er ook aan om de uitsluitingen volgens het type fiets te bekijken, we hebben al opgemerkt dat sommige concurrenten niet aarzelen om hun voorwaarden te wijzigen wanneer u een mountainbike of een racefiets heeft. Dit is niet altijd duidelijk vermeld op de website, maar dit kunt u wel terugvinden in de algemene voorwaarden.

6. Controleer de clausules van uw woonverzekering

In het algemeen dekt de woonverzekering de diefstal van uw fiets wanneer deze uit uw woning wordt gestolen en in bepaalde omstandigheden, maar deze dekt waarschijnlijk niet de diefstal van uw fiets als u iets gaat drinken in de stad. Controleer de verschillende uitsluitingen zorgvuldig.

7. De premie

En tenslotte de premie. De premie is het bedrag dat u elk jaar betaalt om uw fiets te verzekeren.

⚠️ Wees voorzichtig, een lage premie verbergt vaak uitsluitingen, dus lees de algemene voorwaarden goed door, voordat u de verzekering afsluit.

Het aanbod van Qover-me

Met Qover-me heeft u gemoedsrust, door de verzekering van uw fiets in minder dan 5 minuten. U kunt eenvoudig uw fietsverzekeringscontract online afsluiten.

Een efficiënte klachtenbehandeling per telefoon of 100% digitaal.

Vraag nu een gratis en vrijblijvende offerte aan voor uw fietsverzekering.

Insure your bike nowVersichern Sie Ihr Fahrrad jetztAssurer mon véloVerzeker mijn fietsObtener mi presupuesto

Articles liés

Gerelateerde artikelen